Ştiri

ÎN OBIECTIV, un film de Thierry de Peretti, despre fotografie şi istorie, din 30 Mai în cinematografe.

„În obiectiv” este cel mai nou film al regizorului Thierry de Peretti, prezentat în cadrul Festivalului de la Cannes în 2024 și distribuit de Independența Film în cinematografele din România începând cu 30 mai.

Adaptat după romanul omonim semnat de Jérôme Ferrari (laureat al Premiului Goncourt), filmul este o frescă intensă a unei generații și un portret profund al unei femei aflate la intersecția dintre viața personală, pasiunea pentru fotografie și istoria care o înconjoară.

Construit ca un puzzle de amintiri și fragmente vizuale, În obiectiv spune o poveste universală: despre cum o viață personală se împletește inevitabil cu istoria mai largă. Antonia e martoră, dar și victima tăcută a unui timp marcat de radicalizare, de prietenii care aleg calea luptei armate și de o societate în care e greu să reziști dacă nu urli.

Corsica, anii ’80 – începutul anilor 2000. Antonia (Clara-Maria Laredo), o tânără fotografă angajată la un ziar local, își trăiește viața printre prieteni, iubiri și angajamente, în paralel cu evenimentele politice care zguduie insula. Într-o epocă marcată de lupta naționalistă și de transformări sociale profunde, ea documentează realitatea și caută sens prin imagine, în timp ce apropiații ei aleg calea radicală a rezistenței armate.

Trailer: A Son Image / În Obiectiv un film de Thierry de Peretti Din 30 mai în cinema

Filmat de-a lungul a 40 de zile în Corsica și ulterior încă cinci în Serbia, filmul reunește o distribuție hibridă, formată din actori profesioniști și non-profesioniști. Ca și în proiectele sale anterioare, Peretti a lucrat intens cu tineri corsicani fără experiență în film, selectați în urma unui casting deschis, pentru a aduce pe ecran realitatea socială și politică a insulei.

Programul filmului în cinematografe: https://www.independentafilm.ro/project/a-son-image/

Într-un mod aproape documentar, Peretti împletește fotografia de arhivă, cadrele reale și reconstituirea cu ficțiunea. A rezultat o frescă politică a Corsicăi, dar și o meditație despre imagine, memorie și ce înseamnă să fii martor – fără să poți rămâne cu adevărat neutru.

Thierry de Peretti s-a născut în Ajaccio, Corsica, în 1970. Întreaga sa carieră artistică – de la Les Apaches (Cannes 2013), O viață violentă (2017) și până la Ancheta unui scandal de stat (2021) – este dedicată poveștilor insulei sale natale, filtrate prin viețile oamenilor care o locuiesc. Filmele sale explorează, din unghiuri diferite, raportul tensionat dintre individ și comunitate, dintre loialitate și adevăr, dintre tăcere și responsabilitate.

12 filme de la Cannes 2025, în cinematografele din România – aduse de Independența Film.

12 titluri remarcabile, prezentate anul acesta la Festivalul de la Cannes, vor putea fi văzute în cursul acestui an în cinematografele din România, distribuite de Independența Film.
De la cineaști consacrați precum frații Dardenne, Richard Linklater sau Christian Petzold, până la noi viziuni din America Latină, Japonia sau Franța, selecția aduce o diversitate de stiluri și perspective, din competiție și din cele mai importante secțiuni paralele.
Două dintre aceste filme au fost distinse cu premii importante la Cannes 2025:
The Secret Agent (O Agente Secreto), regizat de Kleber Mendonça Filho, este un thriller politic plasat în Brazilia anilor ’70, în care Wagner Moura interpretează un cercetător și tată forțat să-și ascundă identitatea pentru a evita o tentativă de asasinat în timpul dictaturii militare. Filmul a fost distins la Cannes cu Premiul pentru regie (Kleber Mendonça Filho) și Premiul pentru cel mai bun actor (Wagner Moura).
Young Mothers (Jeunes Mères), cel mai nou film al fraților Jean-Pierre și Luc Dardenne, a fost recompensat cu Premiul pentru scenariu. Inspirat de realitatea adăposturilor pentru mame, filmul urmărește cu empatie și rigoare povestea a cinci tinere femei care încearcă să își crească copiii într-un sistem care pare să le ignore complet. Într-o lume marcată de violență și precaritate, Young Mothers aduce în prim-plan solidaritatea feminină și lupta pentru demnitate, în stilul sobru și profund umanist care a consacrat cinemaul celor doi autori belgieni.
Alături de ele, alte 10 titluri prezentate în competiția oficială sau în secțiuni paralele vor ajunge în curând pe marile ecrane din România:
Nouvelle Vague (New Wave), semnat de Richard Linklater, un omagiu plin de umor și melancolie adus revoluției cinematografice franceze și spiritului liber al anilor ’60, plasat într-o structură metacinematografică cu multiple trimiteri cinefile.
Vie Privée (A Private Life), semnat de Rebecca Zlotowski, o are în rol principal pe Jodie Foster, în postura unei psihanaliste confruntate cu propria vulnerabilitate după dispariția misterioasă a unei paciente (Virginie Efira). Un thriller psihologic cu accente de comedie absurdă.
Miroirs No. 3 este cel mai nou film al lui Christian Petzold, cu Paula Beer în rolul principal, în povestea unei tinere care supraviețuiește unui accident și se refugiază în casa unei străine. Între cele două femei se leagă o relație stranie, într-un film psihologic despre traumă și identitate.
Fuori, regizat de Mario Martone, aduce în prim-plan cinci femei recent eliberate din închisoare, în Roma anilor ’80, interpretate de o distribuție remarcabilă condusă de Valeria Golino. Un film intens despre vinovăție, speranță și începuturi nesigure.
La Venue de l’Avenir (Colours of Time), regizat de Cédric Klapisch, urmărește patru veri care moștenesc o casă părăsită și descoperă, prin obiecte și arhive, viața străbunicii lor din 1895. Un film despre trecut, memorie și legăturile care traversează generațiile.
Exit 8, în regia lui Kawamura Genki, este inspirat de jocul video japonez cu același nume și urmărește un bărbat captiv într-un pasaj subteran aparent fără ieșire. Atmosfera de coșmar e completată de muzica semnată de Shohei Amimori și Natsutaka Nakata, cunoscut DJ și producător de muzică electronică.
Eagles of the Republic, noul film al regizorului Tarik Saleh, este un thriller politic plasat în Cairo, în care un actor celebru acceptă, sub presiune, să joace rolul președintelui Al-Sissi într-un film de propagandă comandat de stat. O satiră despre vanitate, manipulare și regimuri autoritare, cu Fares Fares în rolul principal.
Orwell: 2+2=5, documentarul regizat de Raoul Peck, explorează ultimele luni din viața lui George Orwell și contextul în care a scris romanul 1984. Un film despre supraveghere, manipulare și limbajul ca instrument politic, care reface legătura dintre viziunea autorului și realitățile tulburătoare ale prezentului.
The Disappearance of Josef Mengele, regizat de Kirill Serebrennikov, urmărește viața în exil a criminalului nazist Josef Mengele, fugit în America de Sud după cel de-Al Doilea Război Mondial. Inspirat de romanul premiat al lui Olivier Guez, filmul îl are în rolul principal pe August Diehl.
Amélie et la Métaphysique des Tubes (Little Amélie), debutul regizoral al lui Maïlys Vallade și Liane-Cho Han, este un film de animație inspirat de romanul Améliei Nothomb, care urmărește primii ani din viața unei fetițe belgiene născute în Japonia. Un film delicat despre începuturile memoriei, limbajului și percepției, spus cu umor și sensibilitate vizuală.
Verified by MonsterInsights